Gregor Avsenik

Gregor Avsenik

Gregor Avsenik

Gregor Avsenik je najmlajši sin Slavka in Brigite Avsenik. S svojim značilnim kitarskim slogom prinaša povsem svojstven glasbeni stil. Kitaro je pričel igrati pri 12. letih in kot učenec prof. L. Rusa je prejel vrsto najvišjih priznanj na državnih glasbenih tekmovanjih bivše Jugoslavije. Bil je dolgoletni član oz. koncertni mojster ljubljanskega kitarskega orkestra, za katerega je tudi pisal skladbe. Z originalnimi avtorskimi idejami je vedno presenetil  in navdušil občinstvo.

Pri 16. letih je začel sodelovati tudi v očetovem ansamblu, ko je posnel valček  »Moje sanje«. Sledila je polka »Fant s kitaro«, s katero je na tedaj najpopularnejši oddaji »Musikantenstadl« osvojil širše občinstvo tudi v tujini. Od tedaj sta oče Slavko in stric Vilko zanj redno pisala skladbe.

Pri 22 letih je Gregor prevzel prenovljeno gostilno Avsenik« Pri Jožovcu«, ki je po letu 1988 doživljala hiter razvoj. Po njegovi zaslugi so se vse pogosteje odvijali glasbeni večeri, ki so v polni meri zaživeli v novo zgrajeni večnamenski dvorani »Pod Avsenikovo marelo«. Ob otvoritvi l. 1997 je prvič zaigral tudi Ansambel Grega Avsenika, ki je kasneje posnel vrsto avtorskih uspešnic in redno nastopal doma in v tujini.

Zaradi preobremenjenosti z vodenjem gostilne in obveznosti v sedemčlanski družini, je Gregor l. 2000 razpustil ansambel. Kot solist je le občasno nastopal z ansamblom Gašperji, kasneje tudi z Gregorji in Hišnim ansamblom Avsenik. Slednjega je ob Marjanu Legatu tudi osnoval za potrebe Gostilne Avsenik.

V zadnjem obdobju vse pogosteje sodeluje s sinom oz. z Ansamblom Saša Avsenika.   

Za življensko delo mu je bila v letošnjem letu podeljena častna nagrada OBERKRAINER AWARD, katera je podkrepljena s 30 letnim delovanjem na področju narodnozabavne glasbe v vlogi glasbenika in organizatorja raznih prireditev.