Novice

Novice

Novice

OCENE - 11. Med. tekm. harmonikarjev za nagrado Avsenik 2017

Pretekli konec tedna, torej v soboto, 28. in nedeljo, 29. januarja 2017 so bile Begunje na Gorenjskem, rojstna vasica legendarnih bratov Slavka in Vilka Avsenika, od zore do mraka polne zvokov harmonik. Pri Avseniku se je namreč odvijalo že 11. Tradicionalno mednarodno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik. 

Večina harmonikarjev se je v Begunje pripeljala iz bolj oddaljenih krajev naše Slovenije, tako da so se prvi med njimi na to mrzlo sobotno jutro pojavili tu že malce po sedmi uri zjutraj. Tekmovalci tuji harmonikarji pa so iz Avstrije in Italije pripotovali celo dan prej, je pa zanimivo, da se tokrat iz Nemčije ni prijavil nihče. 

Tekmovalci so se zvrstili v disciplinah klavirske in diatonične harmonike. Prav v tej disciplini je osvojil kar 100,00 točk od 100-ih možnih in tako postal ABSOLUTNI zmagovalec letošnjega tekmovanja Blaž Potočnik, učenec Glasbenega centra Rošer. 

Po starostni kategoriji so prevladovali tekmovalci v starosti med 12 in 16 let, sledili so jim  še mlajši v starosti do 12 let in kot zadnji starejši tekmovalci, torej  tisti, ki sodijo v starostno skupino med 16 in 22 in več let. Kar kaže na to, da je tekmovanje najbolj privlačno za osnovno in srednješolsko mladino. Po številu prijav je zopet vodila diatonična harmonika. 

Nivo znanja tekmovalcev se občutno povečuje iz leta v leto in vztrajno učenje in vadba na instrumentu pripelje do želenih rezultatov, tako je posebej izpostavil predsednik žirije gosopd Slavko Avsenik ml., ki je še omenil, da ima tudi žirija težko delo pri ocenjevanju, glede na tako dobre tekmovalne nastope.

Tekmovalna dvorana  je bila, kot po navadi, ves čas polna mentorjev, poslušalcev, družin in obiskovalcev, ki so vsak na svoj način potihoma navijali za svoje favorite. Tekmovalci so se predstavili po ustaljenem programu Avsenikovega tekmovanja - dvema tekmovalnima skladbama; eno obvezno iz razpisa, vnaprej predlagano po izboru strokovnih sodelavcev organizatorja in eno po lastni izbiri iz Avsenikovega repertoarja. 

Obvezno skladbo so tekmovalci izvajali ob spremljavi kitarista Luka Polenška in basista Roberta Marzela. Tekmovalce je ocenjevala tri-članska strokovna žirija v sestavi Slavka Avsenika ml. (predsednika), Jožeta Burnika in Lorenza Pichlerja.

 TEKMOVALNI REZULTATI   - SOBOTA, 28.1.2017

9:00

10:20

11:40

14:00

15:00

16:00

                                                      - NEDELJA, 29.1.2017

9:00

10:20

11:40

13:30

14:50

SKUPNE OCENE TEKMOVANJA 2017- KLAVIRSKA HARMONIKA 

SKUPNE OCENE TEKMOVANJA 2017 - DIATONIČNA HARMONIKA