Zgodovina

Zgodovina

Delovni čas

DELOVNI ČAS:

torek - sobota  od 11.00  do  22.00

nedelja  od 11.00  do  20.00

ponedeljek ZAPRTO


 

 

 

Kontakt

04 / 53 33 402
avsenik@avsenik.com
Gostilna in restavracija Avsenik
"Pri Jožovcu“
Begunje 21,
4275 Begunje na Gorenjskem

Zgodovina

Začetek gostinstva Pri Jožovcu v Begunjah sega v davno leto 1865, ko sta Janez in Katarina Avsenik kupila hišo od mizarja Jožovca, jo preuredila v gostilno in jo poimenovala kar po domače - Pri Jožovcu. Janez je kot izvošček s kočijo prevažal turiste po okoliških krajih, ti pa so radi zahajali tudi v Begunje. Prihajali so od vsepovsod, veliko je bilo Angležev, ki so se navduševali nad svežim zrakom in prečudovito naravo. Ker je bilo teh tako imenovanih „letoviščarjev" vedno več, je Katarina preuredila gostilno tako, da so imeli 24 sob, salon, na dvorišču verando z vrtom in kegljišče. Domačini so se čudili zakaj je na vrtu namesto sadnega drevja zasadila divje kostanje, vendar so ti z leti, ko so postale krošnje košate, gostom nudili prijetno senco in še danes so nepogrešljiv okras vrta, še posebej spomladi, ko zacvetijo.

Skupaj z gostilno so šli iz roda v rod in ni se ohranilo le ime, podoba hiše in pa stari recepti Jožovčeve mame, ki jih je skrbno čuvala tudi mama Mara, ki je bila v kuhinji prava mojstrica. Ohranilo se je tudi veselo vzdušje, ki že od nekdaj preveva hišo, zato so ljudje radi zahajali tja. Po vrhu vsega je bil Ivan Avsenik velik ljubitelj glasbe in je otroke od vsega začetka spodbujal k igranju in od takrat, ko so vsi štirje njuni otroci, Slavko, Vilko, Majda in Janez, prvič zaigrali na vrtu pod kostanji, pa vse do danes, glasba dopolnjuje gostilno.

Leta 1988 sta Slavko in Brigita Avsenik gostilno prenovila in jo predala sinu Gregu in njegovi ženi Katarini, ki nadaljujeta tradicijo.

Galerija