Muzej

~ pripoved doživeta v času ~

Prenovljeni Muzej Avsenik predstavlja zbirko, ki je doživeta pripoved časa, v katerem sta aktivno ustvarjala Vilko in Slavko Avsenik. Postavljena je v treh nivojih. Začetni je posvečen Vilku in Slavku Avseniku, sledi grafični prikaz celotne zgodovine ansambla z zgodbami posameznih članov, posebno mesto pa ima skladba Na Golici. Glasbeni in video posnetki multimedijsko - z zasloni na dotik- dinamično zaokrožujejo celoto.

Na ogled so postavljene prve Avsenikove plošče, še nikoli javno objavljene fotografije iz zakulisja snemanj in tudi fotografije družine Avsenik.

Pomembno mesto zaseda vseh 31 zlatih, dve platinasti in ena diamantna plošča ter državna odlikovanja in odlikovanja iz tujine.

Ogledati si je mogoče glasbene instrumente, ki so bili v lasti članov ansambla: dve harmoniki Slavka Avsenika, dve trobenti Franca Koširja, klarineta Vilka Ovsenika in Albina Rudana ter orglice Lea Ponikvarja.

Zanimiv je tudi pogled na dolg seznam avtorskih skladb Vilka in Slavka Avsenika.

V zgornjem nadstropju sta na ogled spominski sobi posvečeni družini Avsenik skozi čas, z ohranjenim starim pohištvom.

Skupine si v muzejski dvorani lahko ogledajo dokumentarni film o razvoju fenomena glasbe Avsenik (jezikovne različice-slovenska, nemška in angleška)-po predhodnem dogovoru.

Cenik muzeja

  Otroci* (5 - 12 let) Odrasli Skupine*
Ogled muzeja 3,00 € 4,00 € 3,50 €
Ogled muzeja in filma 3,50 € 4,90 € 4,00 €
Ogled muzeja, filma in vodenje* 3,50 € (Šolske skupine)   5,00 €
Ogled muzeja, filma in vodenje* ter poslušanje vinilnh plošč na starinskem gramofonu     6,50 €

* Vodeni ogled po predhodnem dogovoru. Velja za skupino nad 20 oseb.

Opomba: Otroci do 5. leta gratis.

Cenik velja od 1. 2. 2018. Vse cene vključujejo DDV.

Trgovina s spominki

V trgovinici so vam na voljo pestra izbira Cd-jev z avsenikovo glasbo, knjige, ki predstavljajo uspehe ansambla bratov Avsenik, notni zapisi avsenikovih skladb-večinoma za klavirsko harmoniko, pa tudi za diatonično ter za kitaro in orglice. Za spomin ali darilo si lahko omislite praktičen in lep spominek, kot je magnet, razglednica, majica,… ki bo vas ali vaše prijatelje še dolgo spominjal na obisk Begunj in na našo glasbo.

Ansambel bratov Avsenik

Generacije Avsenikov skozi čas

Prvi začetki Avsenikove glasbe segajo v leto 1953, ko je Slavko Avsenik v Ljubljani ustanovil svoj trio, ki je v letu 1955 prerasel najprej v Gorenjski kvartet, kmalu nato pa v Kvintet bratov Avsenik. Tako sta z bratom Vilkom postavila temelje povsem novi, izvirni obliki narodne glasbe, ki je do tedaj še ni bilo.

Pomembna prelomnica pri razvoju ansambla je bila, ko je urednik bavarskega radia, Fred Rauch, dobil posnetke ansambla od tedanjega urednika glasbene oddaje Slovenska ura Helmuta Hartmana v Celovcu. Skupaj sta poimenovala ansambel z vzdevkom »Oberkrainer«. Posnetki, predvajani v oddaji Po željah, so imeli velik uspeh, kateremu so sledila številna povabila tujih menedžerjev in podpis desetletne pogodbe za snemanje plošč s podjetjem Telefunken.

Brata Vilko (Begunje na Gorenjskem, 9.11.1928) in Slavko Avsenik (Begunje na Gorenjskem, 26.11.1929) sodita med tiste vse redkejše genialne glasbene ustvarjalce, ki bi sicer ne potrebovali nikakršne predstavitve ali poklona, kajti njune glasbene stvaritve so segle v srce milijonov poslušalcev, vsepovsod, kjer živita in se ohranjata slovenska beseda in duh. Spričo svoje preprostosti in svežine je glasba bratov Avsenik nedvomno zdaleč najprodornejši izraz slovenskosti izven domovine, v njej pa so se ljudje naravnost polastili njunih napevov, tako da je marsikatera uspešnica že ponarodela.

Avseniki so s svojimi poskočnimi polkami in nežnimi valčki sicer pojavili tako rekoč v pravem času in izkoristili zgodovinski trenutek, ko je bilo po vojnih grozotah dovolj povpraševanja po sprostitvi in optimizmu.

V vseh letih delovanja so Avseniki skupno prejeli enaintrideset zlatih, dve platinasti in eno diamantno ploščo. Ob izidu dvojne velike plošče Zlati zvoki, pa jim je dvainsedemdeset članska evropska komisija dodelila kristalnega oskarja za izvirno glasbo.

Avseniki so bili štiri desetletja ambasadorji Slovenije po svetu, saj so z uveljavitvijo značilnega glasbenega sloga pripomogli k njeni večji prepoznavnosti. V Sloveniji so bili njihovi nastopi mnogokrat posvečeni različnim dobrodelnim akcijam. Za uspeh Avsenikove glasbe so nedvomno pomembni ustvarjalni talent Slavka Avsenika in odlični aranžmaji brata Vilka. Pri tem pa ne gre pozabiti vseh kakovostnih instrumentalistov, pevcev in pevk, ki so sodelovali pri ansamblu, ter dobrih domačih in tujih piscev besedil.

Presenetljiv uspeh doma in v tujini je potrdil novo glasbeno zvrst, ki jo danes v velikem delu Evrope kot tudi izven Evrope posnemajo številni ansambli z isto zasedbo in velikokrat tudi z enakimi slovenskimi narodnimi nošami.

Če strnemo še nekaj statističnih podatkov, bomo videli, da je uspeh Avsenikov resnično edinstveni glasbeni fenomen in socialni pojav. Avseniki so skupaj igrali neprekinjeno skoraj štirideset let; brata Avsenik sta napisala do danes prek tisoč avtorskih skladb, katerih pretežni del je posnet na približno dvestotih uradnih ploščah (vštevši albume, vinilne EP in male plošče) v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, Švici in na Nizozemskem. Vseh teh ogromnih številk so se zavedali že leta 1987 ob redakciji Guinnessove knjige rekordov, v katero so Avsenike zapisali kot najbolj ploden ansambel v folk glasbi.

Avtor članka: Aleksi Jercog (avtor knjige S POLKO V SVET – GLASBENE POTI BRATOV AVSENIK)

Gostilna in restavracija Avsenik

Begunje 21
4274 Begunje na Gorenjskem
Blizu nas
  • Ljubljana 50 km
  • Kranjska Gora 40 km
  • Bled7 km
  • Celovec (A)54 km
  • Koper 150 km
  • Letališče Jožeta Pučnika 30 km