ne spreglejte
Ansambel bratov Avsenik
1953 - prvi začetki
1953 - prvi začetki

Prvi začetki Avsenikove glasbe segajo v leto 1953, ko je Slavko Avsenik v Ljubljani ustanovil svoj trio, ki je v letu 1955 prerasel najprej v Gorenjski kvartet, kmalu nato pa v Kvintet bratov Avsenik. Tako sta z bratom Vilkom postavila temelje povsem novi, izvirni obliki narodne glasbe, ki je do tedaj še ni bilo.

Oberkrainer
Oberkrainer

Pomembna prelomnica pri razvoju ansambla je bila, ko je urednik bavarskega radia, Fred Rauch, dobil posnetke ansambla od tedanjega urednika glasbene oddaje Slovenska ura Helmuta Hartmana v Celovcu. Skupaj sta poimenovala ansambel z vzdevkom »Oberkrainer«. Posnetki, predvajani v oddaji Po željah, so imeli velik uspeh, kateremu so sledila številna povabila tujih menedžerjev in podpis desetletne pogodbe za snemanje plošč s podjetjem Telefunken.

Brata Avsenik - najprodornejši izraz slovenskosti izven domovine
Brata Avsenik - najprodornejši izraz slovenskosti izven domovine

Brata Vilko (Begunje na Gorenjskem, 9.11.1928) in Slavko Avsenik (Begunje na Gorenjskem, 26.11.1929) sodita med tiste vse redkejše genialne glasbene ustvarjalce, ki bi sicer ne potrebovali nikakršne predstavitve ali poklona, kajti njune glasbene stvaritve so segle v srce milijonov poslušalcev, vsepovsod, kjer živita in se ohranjata slovenska beseda in duh. Spričo svoje preprostosti in svežine je glasba bratov Avsenik nedvomno zdaleč najprodornejši izraz slovenskosti izven domovine, v njej pa so se ljudje naravnost polastili njunih napevov, tako da je marsikatera uspešnica že ponarodela.

Enaintrideset zlatih, dve platinasti in eno diamantno ploščo
Enaintrideset zlatih, dve platinasti in eno diamantno ploščo

V vseh letih delovanja so Avseniki skupno prejeli enaintrideset zlatih, dve platinasti in eno diamantno ploščo. Ob izidu dvojne velike plošče Zlati zvoki, pa jim je dvainsedemdeset članska evropska komisija dodelila kristalnega oskarja za izvirno glasbo.

Za uspeh sta pomembna talent Slavka Avsenika in odlični aranžmaji brata Vilka
Za uspeh sta pomembna talent Slavka Avsenika in odlični aranžmaji brata Vilka

Avseniki so bili štiri desetletja ambasadorji Slovenije po svetu, saj so z uveljavitvijo značilnega glasbenega sloga pripomogli k njeni večji prepoznavnosti. V Sloveniji so bili njihovi nastopi mnogokrat posvečeni različnim dobrodelnim akcijam. Za uspeh Avsenikove glasbe so nedvomno pomembni ustvarjalni talent Slavka Avsenika in odlični aranžmaji brata Vilka. Pri tem pa ne gre pozabiti vseh kakovostnih instrumentalistov, pevcev in pevk, ki so sodelovali pri ansamblu, ter dobrih domačih in tujih piscev besedil.

Če strnemo še nekaj statističnih podatkov
Če strnemo še nekaj statističnih podatkov

Če strnemo še nekaj statističnih podatkov, bomo videli, da je uspeh Avsenikov resnično edinstveni glasbeni fenomen in socialni pojav. Avseniki so skupaj igrali neprekinjeno skoraj štirideset let; brata Avsenik sta napisala do danes prek tisoč avtorskih skladb, katerih pretežni del je posnet na približno dvestotih uradnih ploščah (vštevši albume, vinilne EP in male plošče) v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, Švici in na Nizozemskem. Vseh teh ogromnih številk so se zavedali že leta 1987 ob redakciji Guinnessove knjige rekordov, v katero so Avsenike zapisali kot najbolj ploden ansambel v folk glasbi.


Povzetek košarice
Košarica je prazna.
Dodaj izdelke
Zapri
Nazaj na vrh